lørdag 2. mars 2024

Erstatning ved avskjed eller oppsigelse

Erstatning etter usaklig oppsigelse?
Arbeidsgiver kan bli erstatningsansvarlig ovenfor arbeidstakere på flere ulike rettslige grunnlag etter arbeidsmiljøloven. Det følger av arbeidsmiljøloven (aml.) § 15-12 at arbeidstaker kan kreve erstatning av arbeidsgiver dersom en oppsigelse er i strid med aml. §§ 15-6 – 15-11.

Av § 15-14 følger det at det samme gjelder i tilfelle av urettmessig avskjed, hvilket må forstås slik at vilkårene for avskjed ikke var tilstede. Les mer om erstatning etter usaklig avskjed eller usaklig oppsigelse her.

I korte trekk er det altså brudd på stillingsvernet arbeidstaker etter loven har rett på, i prøvetiden, etter prøvetiden eller ved de særskilte vernede situasjonene.

Følgende situasjoner har særskilt vern og kan gi krav på erstatning:

  • Usaklig oppsigelse i prøvetid
  • Usaklig oppsigelse
  • Oppsigelse under det særskilte oppsigelsesvernet (sykdom, svangerskap, fødsel og adopsjon)
  • Militærtjeneste eller annen lovlig permisjon
  • Brudd på rett til å stå i stillingen
  • Urettmessig avskjed
Ved rettslig behandling av saken skiller en gjerne mellom lidt økonomisk tap og fremtidig økonomisk tap. Det mest sentrale økonomiske tapet vil naturligvis være inntektstapet som er oppstått ved at arbeidstaker ved oppsigelsen/avskjeden er urettmessig fratatt sitt inntektsgrunnlag hos arbeidsgiver.

Erstatningsutmålingen skal som utgangspunkt stille arbeidstaker likt som om oppsigelsen eller avskjeden ikke fant sted. Les mer om advokathjelp for arbeidstakere på Arbeidsrett-advokat.no.